Zoeken
  • Yara

Oudejaarsreflectie 2020: na chaos is er licht

Bijgewerkt op: jan 2

Traditioneel wordt de tijd rond kerst de donkere dagen genoemd. Deze tijd van het jaar nodigt ons uit om een stapje terug te doen en de balans op te maken voor het nieuwe jaar. Voor velen voelen deze dagen donkerder dan normaal. Toch is er licht. Dit is wat ik van 2020 heb geleerd en wat ik hier met jullie wil delen. Wie weet inspireert het jou ook.


2020 was voor mij het jaar van chaos. En dan heb ik het niet over Corona. Nee, ik heb het over een innerlijke chaos: de wervelwind die ons van onze voeten slaat en machteloos achterlaat. Ik heb momenten gehad waarin ik alle moed had verloren. Soms wilde ik mij het liefst verstoppen en nooit meer tevoorschijn komen. Toch, toch was er licht.


Wanneer je boos bent of angstig, is het je weleens opgevallen dat iets in jou niet wil loslaten? Iets wil zwaar als een steen op de oceaanbodem blijven liggen. Maar als we vrij willen zijn moeten we een keuze maken. Blijf je zielig op de bodem liggen of zwem je naar het licht?


Licht en donker geven ons een keuze. Maar al die kleine stemmetjes in je hoofd die bekritiseren, oordelen, vergelijken en klagen houden ons tegen om te kiezen. De kunst is om in de chaos alles los te laten – onze emotionele bagage, onze oordelen over wie we zijn of wat we moeten zijn... Zonder bagage worden we licht als een veertje.


Waar zat voor mij het licht in 2020? Het moment dat ik mij realiseerde dat ik liefde was, ook al was ik niet perfect. Het moment dat ik mijzelf vergaf wanneer ik weer eens onhandig was. Het moment dat ik mijzelf toestond om alles te voelen, zonder oordeel dat het ene gevoel beter was dan het andere. Wat hebben deze ervaringen gemeen? Een gevoel van verlichting, wanneer we een moment van rust vinden in het gevecht dat we zo vaak met onszelf aangaan.

Mijn ontdekking dit jaar was de filosofie van de danseres Gabrielle Roth (1941-2012), ook wel de 5 ritmes genoemd. Toen de chaos alles overhoop had gehaald begon ik mij af te vragen 'Wie ben ik dan echt?'. Bij toeval kwam ik erachter dat een paar straten verderop elke vrijdagavond een dansatelier van de 5 ritmes plaatsvond. Ik ben erheen gegaan om te onderzoeken wat het was en het heeft alles veranderd. In de dans ben ik vrij van wie of wat ik moet zijn. Het is puur, simpel. Ons lichaam weet wie we zijn, daar hoeven we ons hoofd niet over te breken.


Wat is jouw manier om in je eigen flow te komen? Sport, yoga, kunst, natuur... Wat het ook is, geef het je volle aandacht. Voel de flow, jouw unieke ritme. Dit ben jij. En laat het je dagelijks leven vullen totdat je danst in alles wat je doet.


2020 wordt nu het Corona jaar genoemd. Maar daarmee doen we onszelf tekort. 2020 was meer dan alleen Corona. Jazeker, het heeft ons hele leven op de kop gezet maar we zijn doorgegaan. We hebben ons aangepast. En het heeft ieder van ons ook veel gebracht. En daar mogen we trots op zijn. Hoe heb jij jezelf verrast dit jaar? Hoe heb jij je door moeilijke momenten heen geworsteld? En wat heb je daarvan geleerd? Hoe moeilijk of chaotisch 2020 ook was, alles heeft betekenis.


Als er één ding is wat ik heb geleerd van mijn afgelopen jaar is dat er overal licht is, ook als we het even niet zien. En nu, als chaos weer mijn hemel verkleurt, ga ik niet zitten mokken maar doe ik alsof, want ik wéét dat er licht is.


Een beetje hoop helpt als het even tegenzit. Zoals Typhoon en Freez zingen in hun lied ‘Alles is gezegend’:


Zelfs wanneer ik kijk naar wat ik mis

zolang we gewicht geven aan licht

En ik heb nachten dat ik denk: "man wat heeft het voor zin?"

Maar de ochtenden zijn blind en vergevingsgezind

Dus ik blijf dat rondje lopen tot ik weer het begint


Laat deze donkere dagen een mooie gelegenheid zijn om terug te kijken naar het afgelopen jaar en te kiezen waar wij gewicht aan willen geven. Chaos hoort nu eenmaal bij het leven en helaas is er geen andere uitweg dan er doorheen. Maar hoe je deze weg bewandelt is aan jou. Wacht niet op anderen om dat voor je te doen. Wees als een lichtje voor jezelf.


Laat 2021 een jaar zijn waarin we lichtvoetig door de chaos heen zullen dansen. Fijne jaarwisseling!


REFLECTIE MOMENTHieronder is een reflectie die ik zelf regelmatig doe. Het helpt mij om de grote lijnen in mijn leven te zien. Uiteindelijk is het proces belangrijker dan de individuele keuzes die we maken.

~ Reflecteer over wat het afgelopen jaar jou heeft gebracht op de volgende drie niveaus: ZIJN, HEBBEN en DOEN. 

~ Schrijf dit op in een kolom '2020'. 

~ Maak een andere kolom ernaast voor 2021 en schrijf hier voor ieder van deze niveaus wat je jezelf toewenst voor het komende jaar. Dit geeft je een doel, een richting. 

~ Vergeet niet om hier af en toe nog eens naar terug te gaan!

Hier is een standaardmodel voor deze reflectie. Je kan zo direct jouw reflecties invullen.

reflectie model oudejaarsreflectie3
.pdf
Download PDF • 29KB

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven