Zoeken
  • Yara

2.1 Verwachtingen

Bijgewerkt op: 2 dec 2020

Welkom bij onze tweede blog! Na het succes van de eerste blog gaan we nu dieper in op een thema dat een belangrijke rol speelt in het leven van een starter, namelijk VERWACHTINGEN. Ze zijn er. En we willen eraan voldoen, of juist niet? Waar komen ze vandaan? En hoe gaan we er mee om? Daarover zijn Floor en ik in gesprek gegaan. Aangezien hier een hoop over te zeggen valt hebben we besloten om het in 3 delen te behandelen: 2.1 Verwachtingen, 2.2 Het alternatief van de verwachting en 2.3 Verwachtingen: werk als identiteit.

Veel lees en reflectie plezier!


YARA: Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. Wat zijn jouw verwachtingen, Floor? Wat zijn de verwachtingen in de startersfase?


FLOOR: Dat is een grote vraag, haha. Mijn grootste verwachting is dat ik in de komende tijd íets heb bereikt. Ik verwacht dat van mezelf en heb ook het idee dat anderen dat van mij verwachten. Dat gaat gepaard met het idee dat ik met iets legitiems bezig moet zijn, iets wat in mijn ogen en die van anderen een waarde heeft. Verder zitten daar nog heel veel kleinere verwachtingen bij, zoals dat ik bijvoorbeeld zekerder en assertiever zou moeten zijn om dat dan weer te bereiken. En wat zijn jouw verwachtingen in de startersfase?


YARA: Hm, ik zou ze in twee groepen kunnen onderverdelen: verwachtingen over wat ik moet doen en verwachtingen over wie ik moet zijn. Het is interessant want die verwachtingen maken mij niet per sé gelukkig. Als ik nadenk over al die dingen die ik zou moeten zijn en zou moeten doen is het niet dat ik daar gelijk heel blij van word. Bijvoorbeeld, ik moet een goede baan krijgen, veel vrienden hebben of zo. Dit soort verwachtingen zijn vooral verplichtingen.


Hoeveel van mijn verwachtingen zijn goed voor mij, doen mij goed, maken mij echt gelukkig? Dat is een vraag waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben geweest. En ik ben er achter gekomen dat verwachtingen niet nuttig zijn.  Ze brengen vooral druk en stress met zich mee dat ze mij eigenlijk niet veel goeds doen. Maar ze zijn er wel!

FLOOR: Wat is een verwachting die jij hebt, waarvan je doorhebt dat die niet nuttig is hem toch hebt?


YARA: Nou, bijvoorbeeld de verwachting dat ik heel zeker van mezelf moet zijn. Anders ben ik zwak. Dat is het: als ik niet aan mijn eigen verwachting voldoe dan is het gelijk een kritiek op wie ik ben. Alsof de verwachting een reflectie is van mijn essentie. Terwijl dat idee, als je onzeker bent dan ben je zwak, iets is wat waarschijnlijk maar weinig anderen over mij zouden zeggen. Ik ben degene die het meest kritisch is over mezelf. De afgelopen maanden heb ik mijzelf erg onder druk gezet dat ik heel goed Frans zou moeten spreken. Er zijn momenten geweest, heel logisch, dat ik onzeker was over mijn Frans omdat het totaal niet lukte. Ik heb in die situaties kunnen zien hoe mijn eigen verwachtingen mij ondermijnden. Door mijn eigen kritiek ging het juist slechter. Snap je? Een verwachting helpt uiteindelijk niet om te doen wat ik wil, om te zijn wie ik wil zijn.


FLOOR: Geloof je dat een verwachting altijd gepaard gaat met een oordeel? Stel: mijn verwachting is dat ik volgend jaar iets ga doen wat ik super leuk vind waar ik mijn energie in kwijt kan… Dit is een verwachting maar het is niet per se negatief.


YARA: Maar is dat een wens of een verwachting? Of een behoefte?


FLOOR: Hm… ja wel een behoefte. Alleen, wat is dan het verschil met een verwachting?


YARA: Oké, tijd voor een definitie! Hier is wat ik op internet heb gevonden:


Verwachting is de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden.

Een verwachting kan realistisch zijn of niet, het kan uitkomen of niet. Je kunt dus een verwachting hebben met oordeel of een verwachting zonder oordeel.


FLOOR: Dat kan denk ik ja. Alleen het probleem is natuurlijk dat onze verwachtingen niet puur rationeel zijn en dat ze vaak hoog zijn, of juist ontzettend laag. Het is een soort onbewuste stem in je hoofd die deze verwachtingen maakt. Verwachtingen neigen veelal naar het best mogelijke scenario, ik denk, omdat we er invloed op hebben. Omdat de situatie in de toekomst plaatsvindt ga je er ook proberen van alles aan te doen om die verwachting te bereiken. Alleen ga je er dan ook vanuit dat jij daar super veel invloed op hebt. En dat het dus totaal bij jou ligt of je je gestelde verwachting behaalt. Op het moment dat je ondanks al die invloed die je hebt gehad niet bereikt wat je verwachtte kan dat twijfels meebrengen. Of misschien had je het idee dat je juist meer invloed had moeten benutten, dan denk je achteraf: ik had het kunnen bereiken als ik het zus en zo had gedaan. En daarnaast is datgene waarvan jijzelf denkt dat het het meest gunstige scenario is, ook niet altijd de realiteit.


Ik denk dat de verwachting niet het probleem is maar meer hoe je er mee omgaat, de mate van invloed die je denkt dat je hebt om deze verwachting te bereiken.


YARA: Nu ik er meer over nadenk, een verwachting gaat voor mij altijd gepaard met een oordeel. Als je verwacht dat je binnen een jaar een goede baan zult vinden en het lukt, dan ben je gelukkig. Als het je niet lukt, bekritiseer je jezelf. Daar zit dus een oordeel achter.


FLOOR: Dan heb dus een bepaald toekomstbeeld geschept waarvan je denkt dat je het gaat willen. Alleen dan ben je helemaal niet bezig wat je op het moment zelf doet en eigenlijk constant kritisch omdat je streeft naar je verwachting. Je accepteert niet dat het al goed genoeg is als het is. Als gevolg ben je dan minder tevreden met wat er in het nu is. Er hoeft dus geen waardeoordeel aan een verwachting te zitten maar omdat we er zo op fixeren, wordt het een waardeoordeel.


SAMENVATTING

YARA: Om het even samen te vatten wat we tot nu toe over verwachtingen hebben gezegd: een verwachting is dus een idee waar je naar toe moet leven. En dat ‘moeten’ impliceert al dat je jezelf niet zal accepteren als je niet aan je eigen verwachting voldoet. We zijn vaak te gefixeerd op onze verwachtingen, daarom worden het waardeoordelen. En ik denk dat we het erover eens zijn dat deze niet nuttig zijn. Toch worden we de hele tijd met onze verwachtingen geconfronteerd. Hoe kunnen we daar mee omgaan?


Tegenwoordig wordt er veel in de media gesproken over ons, de starters, dat we het zo zwaar hebben op het gebied van wonen en werk wat veel druk kan geven. Veel mensen ervaren het zo. Een belangrijk onderwerp dus. Maar het lijkt me tof om het een keer op een andere manier te bekijken. Om stil te staan bij het alternatief van de verwachting. Wat zou er gebeuren als we ons niet meer laten (af)leiden door verwachtingen maar bewuster stil gaan staan bij wat we doen en wat we willen doen - zonder oordeel?


Lees het vervolg in onze blog 2.2 'Het alternatief van de verwachting'! - verschijnt binnenkort


Wat denk jij? Praat en denk mee onder aan deze pagina.


FOTO MOMENTAan elke blog voegen wij een landschap toe, gewoon omdat we dit mooi vinden. Deze Schotse Hooglanders op de Hilversumse heide. De voorste rund zoekt zijn eigen weg en laat de anderen achter zich. Hoe zou het zijn om net als deze rund de kudde te verlaten en je eigen weg te volgen?


Hier is een mooie quote die naar mijn mening aansluit bij onze blog en deze foto.


"Soms is het loslaten van dingen een daad van veel grotere moed dan ze verdedigen of ze vasthouden." (Uit: Eckhart Tolle, A New Earth: Awakening to Your Life's Purpose)

REFLECTIE MOMENT


Het is fijn om even stil te staan bij wat je net hebt gelezen en het tot je door te laten dringen. Daarom is bij de starter club altijd een reflectie moment. Je kan hier teruglezen hoe je dat ook alweer doet, reflecteren.


~ Welke verwachting(en) over jezelf zou jij willen loslaten?

~ Op welke manier verhindert deze verwachting jou om te zijn en te doen wat jij wil? 
(Bijvoorbeeld: mijn verwachting dat ik zeker van mezelf moet zijn verhindert mij om zelfverzekerd te zijn. Ik word er juist onzekerder door (zijn) en het lukt me juist niet om goed Frans te spreken (doen).)

~ Ga comfortabel zitten. Lees eerst deze instructie door. Tel straks rustig af van 21 tot 0, terwijl je de tijd neemt om steeds dieper in je lichaam af te dalen. Bij 0 kom je aan op een plek waar jij je fijn voelt. Je komt thuis bij jezelf. Visualiseer jezelf in een lichte, ruime bioscoop. Je bent alleen en je zakt in een heerlijke, warme, luie stoel. Op het scherm begint een film te draaien. Het is jouw leven het komende jaar. De verwachting(en) die je eerder hebt geïdentificeerd zijn er niet meer. Hoe ziet jouw leven eruit? Wat zie je op het scherm?  Je kan hier alle tijd voor nemen, zoveel jij wilt. Op een gegeven moment stopt de film. Tel dan weer terug van 0 tot 21. Je laat de warme plek achter en komt langzaam terug in je lichaam, in het hier en nu. Rust vervolgens een tijdje in het gevoel dat er is overgebleven.  

Sluit nu je ogen en adem drie keer diep in. Volg de stappen die hierboven beschreven zijn.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven